Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Door een mindmap te maken creëer je overzicht. Dit kan handig zijn om voorkennis te activeren of aan de start van een creatief proces.

 

Let op: Een mindamp is een handige om creatief te denken of een samenvatting te maken. Wil je leerstof vooral beter leren begrijpen en onthouden? Maak dan een conceptmap.

 

Hieronder staat stap voor stap hoe je een mindmap maakt.


1. Begin met het onderwerp.

Pak papier en schrijf in het midden centraal het onderwerp van het kerndoel op. Dit is het onderwerp waar de Mindmap om draait. Maak van dit onderwerp ook een kleine tekening. Gebruik altijd kleuren als je aan het mindmappen bent. Dat maakt het overzichtelijk voor jou en daardoor wordt je mindmap makkelijker te leren.


2. Verbind takken aan het onderwerp

Kies een gekleurde stift en teken een tak van de middelste afbeelding naar buiten. Schrijf op deze tak een deelonderwerp. Teken met andere kleuren ook nog een aantal andere takken, met andere deelonderwerpen. (Je kunt een onderwerp meestal in een aantal onderwerpen opdelen).


3. Gebruik één woord per tak

Je hoeft voor iedere tak maar één woord te gebruiken. Gebruik zo min mogelijk/geen zinnen. Zorg ervoor dat alle takken het middelste beeld raken, zodat de verbinding ook in je hoofd gelegd wordt. Door één woord per tak te gebruiken houd je je mindmap ook overzichtelijk. Als je mindmap overzichtelijk is op papier, dan is hij dit ook in je hoofd.


4. Verbind grote takken met subtakken

Aan de grote takken die je net getekend hebt kun je nu subtakken toevoegen. Hiermee verdeel je je onderwerp weer onder.


5. Blijf tekenen

Teken plaatjes bij de subtakken, maar vervang ook woorden door plaatjes. Plaatjes helpen je om dingen beter te onthouden.


6. Vul je mindmap regelmatig aan

Wanneer je de eerste opzet voor je mindmap af hebt, zul je merken dat er steeds meer ideeën in je opkomen die je in je mindmap kunt verwerken. Dankzij de mdinmap heb je namelijk een beter overzicht én meer ruimte in je hersenen om na te denken over nieuwe toevoegingen.

Klik om te vergroten.
Klik om te vergroten.