Je kan niet multitasken, dat lijkt alleen maar zo.
Hoewel we soms denken meerdere dingen tegelijkertijd te kunnen doen, bestaat multitasken in werkelijkheid niet. Ons werkgeheugen heeft een beperkte capaciteit om nieuwe informatie te verwerken waardoor we maar met één aandachtvragende taak tegelijk bezig kunnen zijn (dit komt voort uit de cognitive load theory). Wanneer we toch proberen te multitasken, zijn we eigenlijk continu aan het wisselen tussen de verschillende aandachtvragende taken. Daarom is task switching eigenlijk een betere benaming dan multitasken. Sommige taken, zoals rijden en muziek luisteren, kunnen we echter wel tegelijkertijd. Rijden en praten zijn beide geautomatiseerd: ze kosten zijn je werkgeheugen geen aandacht. Zodra je in een moeilijke verkeerssituatie komt, moet je echter toch even de muziek zachter zetten om je goed te kunnen concentreren. Door te multitasken zijn leerlingen uiteindelijk langer bezig met de taak of taken die ze proberen uit te voeren. Het kost namelijk tijd en energie om te switchen tussen taken: dit wordt de switching penalty genoemd (zie afbeelding).
De verleiding om te multitasken is voor leerlingen erg groot. Smartphones smeken met behulp van notificaties om aandacht en leerlingen zijn vaak bang om iets te missen in groepsapps. Leerlingen denken vaak dat het geen kwaad kan om af en toe een appje te versturen tijdens het leren. De risico’s mogen niet onderschat worden. Multitasken is gelinkt aan stress, vermoeidheid. Het zorgt ervoor dat leerlingen langer bezig zijn met hun huiswerk en dat ze meer fouten maken.
Leg leerlingen uit dat zij door te multitasken langer bezig zijn met hun huis- of leerwerk. Vertel hen dat multitasken gerelateerd is aan het maken van fouten: alhoewel het soms lijkt alsof je meerdere dingen tegelijkertijd kunt doen (bijvoorbeeld leren en af en toe appen), eigenlijk zijn je hersenen continu van taak aan het wisselen. Daarbij duurt het best lang voordat je weer volledig bezig bent met één taak. Als je stopt voor enkele seconden met leren omdat je een bericht verstuurt, duurt het gemiddeld 2-3 minuten voordat je weer volledig aan het focussen bent.
Wijs leerlingen erop dat het belangrijk is dat zij zich tijdens het leren volledig concentreren. Zo is het belangrijk dat zij hun leerplek zoveel mogelijk afleidingsvrij maken: laat hen bijvoorbeeld de telefoon ver weg leggen of op vliegtuigstand zetten, en zorg ervoor dat er rust is. Zorg er ook voor dat zij soms een korte een korte actieve pauze kunnen houden.