Leeswijzer

👋 Welkom! Op de website vind je tips om te (helpen) met leren.
Bij het lezen van de tips zijn een paar dingen belangrijk om te weten:

  • De tips zijn algemene tips: het kan best zijn dat iets niet prettig voor je werkt. Wel blijkt uit onderzoek dat het over het algemeen goed werkt. Probeer het eens!
  • De tips zijn soms ingewikkeld: verwacht niet dat je door het gebruiken van een tip meteen beter kan (helpen met) leren. Combineer tips en oefen er mee.
  • De tips zijn gericht op effectief leren en zeggen niet hoe je het onderwijs moet inrichten. Lees meer hierover in onze visie hieronder.

Onze visie

Evidence informed onderwijs is een hot topic. Wij staan pal achter de noodzaak van gedegen wetenschap in het onderwijs, maar we plaatsen ook direct een paar kanttekeningen.

Ten eerste is goed onderzoek (verschrikkelijk) complex, mensenwerk en schaars. Het is dus niet raadzaam om onderzoek zomaar toe te passen in de praktijk, puur omdat het in een wetenschappelijk tijdschrift staat. Pas wanneer verschillende onderzoekers hetzelfde effect vinden en dat effect ook waardevol is in termen van hoe groot dat effect is, wordt het mogelijk zinnig om er in de klas mee te experimenteren.

Ten tweede bestaat er ook in de wetenschap enorm veel discussie. Zo gebruiken veel onderzoekers cognitieve capaciteiten en cijfers als uitkomstmaat, terwijl andere onderzoekers dit kortzichtig vinden en het breder willen trekken door bijvoorbeeld ook motivatie en persoonlijke ontwikkeling mee te nemen.

Als jij evidence informed wilt (helpen met) leren, kun je dus al snel in een enorm complex moeras met tegenstrijdige bevindingen terechtkomen. Om je te ondersteunen bieden we bij Leer.tips onderzoek op een gestructureerde, begrijpbare en bondige manier aan.

Er is op basis van wetenschappelijk onderzoek dan ook geen ‘beste manier’ om het onderwijs in te richten. Agora, Montessori, Dalton, directe instructie, projectmatig werken of onderzoekend leren: alle vormen van onderwijs kunnen goed werken en hebben andere voordelen. Daarnaast gaat didactiek niet zonder pedagogiek. Het valt of staat dan ook allemaal vooral met de manier waarop docenten het uitvoeren, en daar kunnen wij bij helpen.

Onze speerpunten

  • Eén onderzoek is géén wetenschap. We koppelen daarom meerdere artikelen aan elkaar tot één verhaal
  • We geven een genuanceerd beeld door in te gaan op de mitsen en maren
  • We zetten het belang van de leertip in perspectief door aan te geven hoe groot (belangwekkend) het effect is
  • We laten zien hoe tips praktisch kunnen worden toegepast: we bieden veel praktisch werkvormen die je meteen in de les kunt toepassen