Leer.tips online!

Vandaag is leer.tips online gegaan! De website is opgezet om leerlingen, studenten, docenten en andere geïnteresseerden aan de de hand van onderzoek te helpen bij het leren. Dit door tips neer te zetten, die zijn te sorteren als manieren van lerensamenvatten, effectief leren en leervoorwaarden. Alle tips zijn voorzien van korte uitleg en bronnen, soms ter verduidelijking aangevuld met een poster of afbeelding.

De website is gemaakt met als doel om mensen meer evidence-informed (door bewijs geïnformeerd) te laten leren. De inspiratie voor deze website komt uit de onderwijspraktijk en het lezen van diverse boeken en artikelen. Met de komst van steeds betere manieren om de hersenen te onderzoeken is er binnen het onderwijs ook steeds meer aandacht voor neurowetenschappen. We komen door die wetenschappen én algemeen onderzoek, steeds meer te weten over de manier waarop mensen dingen kunnen leren. Steeds vaker werken we gelukkig vaak op basis van die onderzoeken, maar helaas nog regelmatig op basis van gewoonte of gevoel.

Voorbeelden hiervan zijn het markeren van teksten (wat niet effectief en soms zelf af te raden is), het steeds minder lezen van papier (wat vaak een stuk effectiever is dan digitaal lezen) en steeds minder schrijven (wat vaak een stuk effectiever is dan typen).

Er wordt continu onderzoek gedaan en de conclusies daarvan zullen, waar mogelijk en wenselijk, ook zo snel mogelijk verwerkt op deze website. Daardoor kunnen tips veranderen, verdwijnen of er bijkomen. De website is continu in ontwikkeling.

Mocht je een tip hebben of op deze website iets lezen of zien waarover je een vraag of opmerking hebt, laat dit dan weten via info@vernieuwenderwijs.nl.

Share your thoughts